Airco Specialist van Zoen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Uitleg Airco Systeem

Werking Airco


Airco Systeem

Veel autorijders gebruiken hun airconditioning eigenlijk alleen onder warme, zomerse omstandigheden. Jammer, want vooral bij minder florissant weer kan klimaatregeling in de auto het comfort én de veiligheid enorm verbeteren.

Sterker nog: wie zijn airco maandenlang ongebruikt laat, loopt het risico op fikse schade van de compressor. Dat heeft volgens de specialisten van garantiespecialist Autotrust vooral te maken met de smering van dat onderdeel. Die komt bij langdurige stilstand in het gedrang. Eén op zestig auto’s met airco loopt daardoor mechanische schade op. Dat zijn er dus fenomenaal veel, want van alle nieuwe auto’s wordt zo’n driekwart met airco afgeleverd. Zelfs in kleine en relatief goedkope automodellen kijkt niemand en nog van op.

Vergis u niet: bij de genoemde problemen is dat een extreem kostbare reparatie die zomaar tot meer dan 2000 euro kan oplopen. Maar in elk geval al gauw honderden tot 1000 euro beloopt. Afhankelijk van het automodel. Meer daarover in het betrouwbaarheidonderzoek dat u op deze internetsite op uw eigen auto kunt uitvoeren.

Merkwaardig
Dus: laat uw aircosysteem regelmatig checken en gebruik hem ook. Bij koud weer vanzelfsprekend samen met de verwarming. Bij uitgebreide klimaatregeling stelt u de beoogde temperatuur simpelweg in. Gek genoeg worden de voordelen van het systeem lang niet altijd volledig benut. Natuurlijk gaat de airco aan zo gauw de zon verschijnt. Maar juist in de herfst, winter en het voorjaar is het heel nuttig: comfortabel en extra veilig. Wanneer het buiten koud en guur weer is, beslaan de ramen erg snel. En duurt het ontwasemen lang. Niet in de laatste plaats omdat we met vochtige kleding en -tassen in de auto stappen. Juist dan speelt airco een glansrol. Dat systeem maakt de lucht namelijk ook droog en dat is natuurlijk ideaal om het vocht uit uw auto te verdrijven en de ramen snel helder te maken.

Nogmaals: daarvoor gebruikt u de airco natuurlijk in combinatie met de autoverwarming. Het zal duidelijk zijn dat het dan ook een slim idee kan zijn om de ventilatie tijdelijk op recirculeren te zetten. Zodat het interieur van de auto nog vlot vochtvrij wordt gemaakt. Een tip uit de praktijk: ontwaseming op de voorruit met de zonnekleppen een stuk omlaag.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu